ОТБЛИЗО МЕДИЯ - уеб дизайн

Статичен сайт Динамичен сайт Оптимизации и поддръжка

Оtblizo.com Медии - уеб дизайн

Преди да пристъпим към създаването на конкретен уеб сайт трябва да уточним няколко детайла от решаващо значение за оптималното функциониране и ефективност на сайта! Подбирането на текст и визуален материал - снимки, флаш ефекти, банери, вградено видео и звук трябва да е съобразено с два основни принципа:

1. Независимо от все по високите скорости на интернет връзките и усъвършенствуването на браузърите уеб страниците трябва да бъдат конструирани така, че да се отварят максимално бързо в браузъра на потребителя. Всяко претрупване с флаш ефекти, снимки с широка резолюция, ефектни бекграунди води до забавяне на отваряната страница. В условията на все по висока конкурентност, мнозина потребители не биха посетили отново сайт, който се зарежда бавно.

2. Подбор на такъв обем текстови и графични ресурси позволяващи с минимално използване на текст и графика да се даде на потребителя необходимото количество информация за същността на това, което им предлагате. Един прегледен и семпъл уеб сайт дава много по успешно информация на потребителя отколкото претрупаните с линкове, банери и картинки сайтове, в който често се губи основната идея на самия сайт. Следваща стъпка е уточняването на самия дизайн. Съществуват множество темплейти (готови модели) на сайтове в които само трябва да се вградят Вашите текстове и визия. Несъмнено обаче по голям интерес предизвикват нестандартните, авторските решения, налагане на собствена визия на сайта. В процеса на работата ни Вие сами ще изграждате визията на сайта Ви чрез съвети и идеи, ние ще го оформяме като код и оптимизация.

Статичен сайт

Същност на статичния сайт

Същност на статичния сайт

Статичният уеб сайт е съвкупност от уеб страници, свързани помежду си с връзки (линкове), визуализирани чрез различни стилови инструменти. Такъв тип сайт е подходящ за представяне на малък по обем и съдържание информационен, аудио и видео масив. Статичният уеб сайт е подходящ за личен сайт, презентиране на малък бизнес, дейност, събитие. Предимствата на статичния сайт са в пълната свобода при подбора на дизайна на страниците, разположението на обектите в него, ясната навигация, бързото зареждане в браузър. При статичния уеб сайт всяка страница може да бъде с различен дизайн, за разлика от динамичните платформи, които са ограничавани от конкретен шаблон. Статичните сайтове са "авторски" сайтове, уникални по своята същност, макар че и тук могат да се ползват готови шаблони и модели. Други предимства на статичния уеб сайт са в бързата и по-евтина изработка, много по- защитен е от пробиви, хакерски и спам атаки. Недостатъците на статичния уеб сайт са че по- трудно се актуализира, всяка промяна изисква да бъде направена от уеб дизайнер, трудно се създават по- сложни функции като филтриране, сортиране, категоризиране. Статичният уеб сайт е подходящ, когато не възнамерявате много често да променяте и актуализирате съдържанието на сайта и държите на уникалния собствен дизайн и авторска визия.

Подбор на текстова информация

Подбор на текстова информация

Първа стъпка в сглобяването на уеб сайта е в подбора на текстовата информация. Основен принцип при подбора на текстово съдържание е за кого е предназначен този сайт. Главна цел на един уеб сайт е да информира. Колкото по- атрактивно бъде поднесена тази информация, толкова повече сайта печели популярност. Успешен уеб сайт е този, който успява да привлече потребители, да ги заинтригува, да ги убеди в посланието, което отправяте към тях. Потребителите на интернет често са нетърпеливи в търсенето на конкретна информация, т.е. те не са склонни да чакат дълго за каквото и да било и същевременно много лесно се отегчават. Обикновено това е причината, поради която се смята, че графичният дизайн е от основно значение и изцяло от него зависи успехът или провалът на сайта. Същевременно колкото и да е привлекателен в графично отношение уеб сайтът може да си остава все така ненужен никому, ако в него няма полезна информация. Така че, подбора на текстовата информация и гъвкавото и балансиране с графичния дизайн до голяма степен ще определят успеваемостта на Вашия уеб сайт.

Подбор на снимки и изображения

Подбор на снимки и изображения

Следваща стъпка е подбирането и оптимизирането на снимки и изображения за сайта, както и подбор на различни видове векторни и растерни инструменти. Приема се, че една снимка е еквивалент на приблизително хиляда думи печатан или ръкописен текст. В процеса на разработка на сайта Вие ни предоставяте снимковия материал, които сте подбрали за Вашият сайт, посочвате мястото в страницата, където искате да разположите съответните изображения. Нашата задача е да конвертираме суровия материал в оптимални за вграждане в уеб страница растерни и обемни параметри, както и да добавим съответните тагове и оптимизации за по- лесното индексиране от различните търсачки. Всяка една снимка и едно изображение могат да бъдат преработени по всевъзможни начини чрез мощни инструменти като Фотошоп, Макромедия Файъруорк и подобни на тях софтуери за постигане на максимален ефект. Снимките могат да се разполагат самостоятелно в страниците, да бъдат организирани във фотогалерии или да се представят като слайдшоу с различни ефекти, анимации и текст.

Вграждане на аудио и видео материали

Вграждане на аудио и видео материали

По Ваше желание в сайта могат да бъдат вградени различни аудио и видео медии, слайдове, скролове, клипове и банери. Клиповете играят ключова роля в презентирането и рекламирането на Вашите идеи и продукти. Вграден клип във Вашата страница, ъплоудван в световни сайтове за видео презентации като YouTube, интегриран в социалните мрежи, Ви позволява да постигнете една динамична рекламна активност на много ниска цена за изграждане и нулеви разходи за тиражиране. Клиповете могат да бъдат както заснети от Вас кадри, така и на принципа на слайдшоу (сменящи се снимки) с текст, мелодия и ефекти. Предоставяйки ни материали за клипове или готови такива, нашата задача е да ги конвертираме, оразмерим съобразно Вашите изисквания и да ги оформим във файлов формат, съобразно мястото в страницата или мрежата където те ще бъдат разположени. Рекламните банери вече са неизбежна част от всяка уеб страница. Те могат да насочват потребителите както към определени страници или абзаци на Вашия сайт, така и да отварят външни сайтове и приложения, които Вие сте избрали. Банери се изработват и с цел да бъдат разположени в други сайтове или портали и да отварят връзка към Вашия сайт. Всеки външен банер се индексира от търсачките и увеличата трафика към Вашия сайт.

Интерактивност на статичния сайт

Интерактивност  на статичния сайт

Ключов момент в цялостното изграждане на сайта и окончателната му визия е идеята Ви дали и в каква степен Вашият сайт да бъде интерактивен. Интерактивността представлява най- общо казано взаимодействието "човек - човек", "човек - компютър" или "човек - система" в реално време. ‪Интерактивността може да се дефинира като потенциал, даващ възможност на потребителя да упражни влияние върху съдържанието или формата на медийната комуникация в реално време. Пример за интерактивност в уеб пространството са всички компютърни игри, където всяко едно действие е следствие на активната двустранна комуникация "човек - компютър". В този случай потребителят не е само потребител, получаващ готов продукт или модел, а е активен участник заедно с компютъра в създаването на този продукт или модел. Един сайт се дефинира като интерактивен, когато в него се стимулира интеракцията между потребител и сайт. При изграждането на Вашият сайт Вие можете да подберете различни интерактивни плъгини, модули и приложения като бордове за съобщения, имейл форми, форми за коментари, където потребителите могат да взаимодействат един с друг, да имат възможност да публикуват анкети, постове, обяви, да споделят текст, аудио и видео. В зависимост от целите и предназначението на Вашият уеб сайт Вие трябва да определите степените и параметрите на неговата интерактивност.

Динамичен сайт

Същност на динамичния сайт

Същност на динамичния сайт

Ако желаете Вашият сайт да е с разнообразна и голяма по обем информация, която може да се актуализира във всеки един момент на Вас ви е необходим динамичен сайт. За разлика от статичния сайт, базиран в директория с предварително подготвени страници, които при заявка сървъра зарежда директно в браузъра на потребителя, динамичния сайт посредством база данни генерира в момента на заявката страницата, която искате да отворите в браузър. Т.е. тази страница не съществува реално като готов файл в директориите на сървъра, а се генерира от базата данни като съвкупност от компоненти и функции. Това определя подобен тип сайтове като динамични. Чрез базата данни динамичния сайт може да генерира неограничен брой страници, които да изпълняват различни и разнообразни функции - категоризиране, калкулиране, филтриране, търсене по ключови думи. Всеки динамичен сайт притежава администраторски контролен панел за управление на съдържанието, чрез който във всеки един момент могат да бъдат правени всякакви промени и актуализации на сайта, без необходимостта от познания по генериране на програмен код или стилове. Кодовете и стиловете се изпълняват автоматично чрез шаблона и базата данни. Друго предимство на динамичните сайтове е в евтината им поддръжка, тъй като не се налага да се преработват цели страници, както е при статичните сайтове, а само се нанасят корекции в отделните компоненти и модули на шаблона. Недостатъците на динамичните сайтове са в ограничаването на дизайнерската свобода и визия на сайта, тъй като се изготвя по готов шаблон. Разбира се има много и разнообразни типове шаблони, но работата по дизайна е сравнително по- трудна отколкото при статичните сайтове. Други недостатъци на динамичните сайтове са в по- бавното зареждане в браузър, особено ако генерираната страница минава през голям брой база данни. Динамичните сайтове са и много по- уязвими от статичните от сривове в сървъра, хакерски и спам атаки. Възстановяването на един динамичен сайт от бекъп (резервно копие) става много по- бавно, може да отнеме много часове, за разлика от статичните сайтове, които се възстановяват за минути.

Система за управление на съдържанието

Система за управление на съдържанието

Същността на един динамичен сайт е в неговата система за управление на съдържанието. Система за управление на съдържанието или CMS (Content Management System) е компютърна програма, която позволява публикуването и редактирането на съдържание, както и поддръжка на главен интерфейс. Целта е да се улесни изграждането на динамичен уебсайт, с възможност за лесна и бърза промяна на съдържанието му, когато има необходимост. Структурата на един динамичен сайт представлява съвкупност от три компонента - шаблон (темплейт), система за управление на съдържанието, публичен уеб сайт. Необходим Ви е динамичен сайт? Съществуват много и разнообразни безплатни (Open Source) и комерсиални платформи и шаблони. Вие трябва да изберете платформата, която отговаря на идеята Ви за формата и съдържанието на Вашият сайт. Ние можем да Ви помогнем и ориентираме в избора на подходяща платформа за Вашия сайт. Избраната платформа се качва и инсталира в избрания от Вас хостинг сървър, създава се база данни, конфигурират се инструментите за достъп до файловото съдържание на сайта (FTP, cPanel) и неговата база данни (MySQL). След приключване на инсталацията платформата създава два интерфейса в браузър - http://my_site.com (Вашият публичен сайт) и http://my_site.com/administrator (Вашата администраторска система за управление на съдържанието, достъпна само за Вас чрез вход с име и парола). Чрез администраторската система за управление на съдържанието ние ще изградим Вашият уеб сайт съобразно изискванията Ви, ще Ви обучим как да боравите с инструментите за управление на съдържанието, така че да можете Вие сами да актуализирате уеб сайта, променяте съдържанието му или да нанасяте корекции във всеки един момент, когато това е необходимо.

Социални медии

Социални медии

Безспорно най- голям интерес сред динамично базираните уеб сайтове предизвикват социалните медии. „Социални медии" е термин, който се отнася до уеб-базирани и мобилни технологии, използвани, за да превръщат комуникацията в интерактивен диалог. Хората ги използват, за да споделят мнения, опит, виждания и всякаква друга информация помежду си. Социалните медии могат да бъдат в различни форми: текст, изображения, аудио и видео записи. Основно социални медии представляват съвместни проекти (Уикипедия), блогове и микроблогове (Twitter), обществено съдържание (YouTube), социални мрежи (Facebook), виртуални сайтове за игри (Warcraft) и виртуални социални светове (Second Life). В по-широк смисъл, социални медии са всички онлайн технологии, които позволяват на хората да публикуват, разговарят и споделят съдържание онлайн. Изберете най- подходящата за Вас и Вашите идеи платформа за социална медия, ние ще Ви помогнем в реализацията на Вашият уеб сайт.

Интернет форуми

Интернет форуми

Интернет форум, или още наричана дъска за съобщения, е сайт за онлайн дискусии. Заражда се като модерен еквивалент на дъските за бюлетини. От технологична гледна точка форумите са уеб приложения, в които потребителите сами генерират съдържанието. Хората, които участват в дискусиите на различни теми, могат да създадат социални връзки формирани от интереси и гледни точки. В повечето форуми е задължителна регистрацията. След като е създадено потребителското име, човекът който го използва има право да участва в дискусиите. Всеки интернет форум има своите правила, които трябва да бъдат спазвани от всеки потребител, за да не бъдат отнети правата му и да бъде изтрит от системата. Задължителните звена в структурата на интернет форума са модератор: човек, който има достъп до постове, теми и членове на форума и по този начин пази форума „чист” от нежеланите неща в дискусиите, и администратор: човек, който подържа технически интернет форума. Ако искате да дискутирате теми с хора, които се интересуват от тях, да обменяте идеи, и да чатите, вие се нуждаете от собствен форум, тъй като това е специална форма на социална мрежа. Форумите са неделима част от интернет комуникациите, и всяко ново общество задължително си изгражда свой собствен форум, където да общува със съмишленици и да дава трибуна за дискусии.

Интернет магазини

Интернет магазини

Интернет магазините са уеб сайтове, от които потребителят може да закупи определена стока или да ползва дадена услуга. В магазините се предоставят различни видове електронни начини на плащане, а закупената стока се изпраща на потребителят чрез куриерски фирми или по пощата. Интернет магазинът може да не държи на склад продуктите, които предлага, а да ги набавя от доставчиците, с които работи, едва след като получи съответна поръчка от клиент. Повечето онлайн магазини разполагат със защитени мрежови връзки при пазаруването, които предпазват личните данни на потребителят и те не могат да бъдат откраднати. Този вид връзки се осъществяват с помощта на SSL сертификати, благодарение на които по време на пазаруването, между потребителя и Интернет магазина се осъществява криптирана връзка. Пазаруването от Интернет улеснява намирането на стоки и услуги и сравняването им с предлаганите в другите магазини без да се налага физическо присъствие в магазина. Обикновено в онлайн магазините стоките са по-евтини от тези, които се предлагат в обичайните магазините, защото в Интернет не се правят голяма част от обичайните разходи за наем, персонал и други съпътстващи търговската дейност разплащания.

Интернет блогове

Интернет блогове

Блоговете представляват най- общо казано интернет дневници или списания, които се актуализират постоянно и са подредени в хронологичен ред. Блоговете са уеб инструменти за личностно или колективно себеизразяване и споделяне на мисли и състояния. Всеки човек има право на мнение и желае това мнение да бъде чуто. Интернет е среда, която е безпрецедентна в обхвата си. Никога преди интернет хората не са могли така лесно и безпрепятствено да изразят своето мнение и възгледи. Блогърите имат възможност да изпратят посланията си до стотици или дори до хиляди хора всеки ден. Блоговете могат да бъдат както лични, така и тематични, корпоративни, бизнес, за култура, за развлечения, за спорт, както и хоби. Блоговете дават възможност да се преодолеят ограниченията характерни за един стандартен уеб сайт, като създават собствена медия, в която чрез публикуване на неформална информация се постига търсеното ниво на социална комуникация. Доста блогове с многобройна аудитория се превръщат в успешен бизнес инструмент, като генерират приходи от реклама и афилиейтни програми.

Платформи и шаблони

Платформи и шаблони

И така вие имате вече идея и материали за Вашия динамичен сайт, остава само да изберем платформата, шаблона върху който ще изградим сайта. Шаблоните са своеобразен работен плот върху който се гради сайта. Съществуват хиляди безплатни и платени платформи и шаблони за изграждане на динамичен сайт. Основно правило при избора на платформа за уеб сайт е надеждността на избрания софтуер. Немалко от предлаганите в интернет пространството платформи крият множество неприятни изненади в процеса на разработка и в последствие в правилното функциониране на сайта. Много от платформите, които се предлагат срещу заплащане или ползват затворен код целят преди всичко да спечелят от софтуера и по- малко обръщат внимание на поддръжката му и оказване на съдействие при възникнали проблеми. Комерсиалните платформи често се създават от голям екип, където синхронизацията на компонентите на платформата често създава бъгове, налага използването на тромава и голяма по обем база данни, налагат се чести ъпдейти, които могат да блокират различни компоненти на сайта, реагира се бавни или не се реагира при отправено запитване до екипа за възникнал проблем при функционирането на платформата. Всичко това кара Вас, собствениците на уеб сайта и нас, уеб създателите да се превръщаме в компютърни и скрипт програмисти, да губим часове и дни в търсене на решение на проблема. Затова при избор на платформа препоръчително е да изберете проверена и доказано работеща платформа, с постоянен и своевременен съпорт, с ясна и подробна документация за работа, с форум на потребителите на платформата. Най- популярни и доказани платформи за изграждане на уеб сайт или социална медия са Joomla, WordPress и Drupal, за форум - phpBB и vBulletin, за онлайн магазин - OpenCart, PrestaShop и Magento, за блог - Blogger.com, Tumblr.com.

Оптимизации и поддръжка

SEO конфигурации

SEO конфигурации

Оптимизацията е основен ключов фактор за бързото намиране и разпространение на даден сайт в световната мрежа. СЕО или Search Engine Optimization е набор от инструменти и приложения, чрез които Вашият сайт се индексира от машините за търсене на сайтове в мрежата.
След приключване на дизайнерската част от работата по Вашият сайт следва подборът на мета тагове, ключови думи, заглавия и картиране на мрежовите връзки в сайта с цел бързо намиране и индексиране на сайта от световните и българските търсачки. За българските търсачки това става с регистриране на сайта в съответната търсачка, категоризирането му по раздел на търсене и кратка анотация. Включването на рекламни блокове чрез Google AdSence в страниците на сайта, насочва автоматично поток от рекламни пакети във Вашият сайт и спомага за по предното класиране в търсачката на Google. Включването на различни апликации от Google като бутон за харесване, календар, форма за търсене също спомагат за установяване на позиции в търсачката. От значение са и външните линкове, водещи към Вашият сайт, посредством разполагане на Ваш банер, бутон или изображение в сайтове на приятели и партньори.
Мащабното налагане на социалните мрежи и сайтовете за видео обмен като елементи на световната мрежа улесняват максимално популяризирането на предлаганите от Вас идеи и продукти. Включването на социални плъгини в сайта, бутони, полета за коментари, както и регистриране и изграждане на Ваша профилна страница или група в социалните мрежи гарантират много възможности за успеваемост на Вашите начинания!

Социални плъгини

Социални плъгини

Важна роля в последните години за популяризирането на даден сайт е интегрирането му в различни социални медии чрез разнообразни социални плъгини. Такива плъгини, предоставяни от социалните мрежи, като бутон за харесване, бутон за споделяне, коментарен блок, кутия на харесванията и други подобни, интегрирани във Вашият сайт са мощно средство за увеличаване на трафика към сайта Ви. Интегрирането на сайт в социална медия до голяма степен може да увеличи рейтинга и популярността на сайта. За разлика от SEO инструментите, предназначени за различните търсачки, където целта е оптимизиране към алгоритъма на търсещата машина, социалните плъгини фокусират директно върху аудиторията на социалните медии. Разбира се и тук има много условности. Голяма част от потребителите харесали представителната страница на даден сайт в социалната медия изобщо не посещават самия сайт. "Харесването" ставащо по препоръка от приятели на приятели, често е напълно механично и няма отношение към самия сайт. Mного собственици на сайтове пълнят съдържанието му с всевъзможни социални плъгини и по този начин вместо да генерират трафик към сайта, прехвърлят този трафик към социалната медия. Изключително дразнеща е станалата напоследък мода при зареждането на даден сайт да изскача прозорец, подканящ да харесате сайта чрез страницата му в социалната медия. По този начин фокуса се измества от самия сайт към социалната медия. Едно добре преценено и балансирано поставяне на социални плъгини в даден елемент от уеб страницата, целящ неговото споделяне в социалната медия постига много по- голям ефект от безмисленото подканяне да харесате нещо, което още не сте посетили.
Освен социалните плъгини други инструменти за популяризиране на сайта Ви са използването и размяна на рекламни банери с други сайтове, регистрация в портали и търсачки. При успешно развитие на Вашият сайт можете да използвате различни афилиейтни програми, да рекламирате чрез Вашия сайт и да печелите пари от него.
След приключване на работата по сайта можем да Ви предложим регистрация на домейн (адрес на сайта), хостинг планове (сървър на сайта) и абонаментна поддръжка на страниците, регистрации в търсачки и портали, СЕО конфигурации, интеграция в социални медии и общности.

Домейн, хостинг, поддръжка

Домейн, хостинг, поддръжка

ОТБЛИЗО МЕДИЯ Ви предлага услугите регистрация на домейн, хостване на сайта и годишен абонамент за поддръжка на сайт. Предлагаме и годишен абонамент за поддръжка на сайтове независимо от това дали са изработени от нас или дали се хостват на наши сървъри.

Поддръжка на статичен сайт: Промяна на съдържанието на страници и файлове. Добавяне на нови елементи в сайта. Оптимизиране на файловата структура. Мониторинг на SEO инструментите на сайта. Запазване на резервно копие (бекъп) на сайта след всяка промяна. Защита от хакерски, спам и вирус атаки. Реагиране при проблем - до 2 часа след подаване на сигнал.

Поддръжка на динамичен сайт: Промяна на съдържанието на съдържанието на компоненти, модули и плъгини. Добавяне на нови елементи в системата за управление на съдържанието. Оптимизиране на базата данни, файловата структура, модулите и плъгините. Мониторинг на SEO инструментите и PhpMyAdmin, FTP и SSH протоколите. Всекидневно запазване на резервно копие (бекъп) на сайта. Защита от хакерски, спам и вирус атаки. Реагиране при проблем - до 2 часа след подаване на сигнал.