Общност ОТБЛИЗО МЕДИЯ

Идеята за създаване на общност от електронни медии Otblizo.com се структурира и реализира на базата на три основни фактора.

Медийна ситуация в България

Фактор номер едно се корени в съвременната медийна ситуация в България. Медиите в България като реално олицетворение и продукт на дадени обществени отношения се изграждат и структурират от принципи и механизми, които в голямата си част са далеч от изискванията на обществената необходимост. В така наречения "преходен период" през последните 27 години медийната ситуация в България може да се определи само като един голям хаос. Една част от медиите в България са създадени като филиали или проекти на чуждестранни медийни групировки и организации. Друга част от медиите са погълнати или зависими от нашенски икономически или политически структури. В днешното българско общество, което не се е отърсило от зависимия начин на мислене и при липса на демократична нагласа и опит, за независими медии не може да става и дума. Съвсем естествено е тогава ниското ниво на доверие към медиите особено в последните години. Новини в телеграфен стил, търсене на евтини сензации, фабрикуването на такива, умишлена дезинформация, океани от сапунени серияли, чалга - порнография и откровена простащина. Разминаването с потребите на хората от обективна и достоверна информация е толкова осезаемо, че напоследък обществото се информира главно по разпространявани между хората слухове и предположения, точно както по времето на социализма, но сега се използват свободните и нецензурирани социалните мрежи в интернет. Естествено продължава и изпитаната традиция на противопоставяне на столица и провинция. За София се пише и се говори така, като че ли друга част на България не съществува или много рядко се сещаме за нея. Как тогава едни малки населени места биха могли да попаднат в някакъв новинарски поток, освен ако не става въпрос за някакво сензационно събитие или тежко криминално проявление. Животът, поминъка, всекидневието, радостите и грижите на хората в тези малки и не толкова малки населени места на България остава далеч извън полезрението на медиите.

Малките селища в медиите

Фактор номер две е свързан с представата за малките селища в медиите. Епизодично появяващите се статии и материали за малките селища и в частност селищата от региона на Долна баня, Костенец и габровица, в медиите се въртят основно само около минералната вода в региона. Още по учудващо и будещо недоумение е как са представени селищата от региона в интернет и особено в търсачките. При търсене в Гугъл за Долна баня например, освен официалния сайт на община Долна баня, Уикипедия, сайта на читалище "Рила", сайта на вилната зона и няколко страници във Фейсбук, които дават по- подробна информация за Долна баня, всичко останало е линкове на хотели, къщи за гости, букинг сайтове, сайтове за настаняване за нощувки, спа дестинации и криминална хроника. Никаква информация, нито за историята, нито за бита, поминъка и културата на хората в този регион. В търсачката на изображения на Гугъл с мъка могат да се открият снимки на градската минерална баня (съвременната), на часовниковата кула, на параклисите, особено на параклис "Св. Спас" - непреходни през годините символи на Долна баня. Чудесата на природата в Долна баня, приказните планински гледки, лековитото действие на минералните води трудно може да бъде усетено така както го представят обобщено и компресирано търсачките - "прекрасно място за отдих и туризъм, голф и спа център". Долна баня е много повече от това и само посетилите града могат да добият представата. И това за доста известен град като Долна баня. Какво остава тогава за селищата като Горна Василица, Габровица, Вилната зона Долна баня. Така че втората цел на общността ОТБЛИЗО МЕДИЯ е да представи хората от тези селища, историята на селищата, природните красоти, както и да послужи като медия за публикуване на бележки, статии, отзиви, снимков и видео материал и като регионална социална мрежа. Дейността на ОТБЛИЗО МЕДИЯ има за цел да представи и други населени места, като предоставя медийното пространство на общността Otblizo.com и приема предложения за направа на сайтове и представяния на всяко едно селище в България.

Социалният феномен - интернет

Третият фактор се корени в самата същност на интернет. Освен постоянно развиваща се високотехнологична среда, освен безпрецедентната в обхвата си аудитория, интернет създаде възможност за безпрепятствена размяна на информация, която далеч изпреварва в това отношение останалите видове медии. Социалните мрежи са съвременен феномен, който спокойно може да бъде наречен социална революция, подобно на духовната и индустриалната революция в развитието на цивилизацията. Интернет средата трудно може да бъде цензурирана или монополизирана. Неколкократните опити за налагане на цензура и контрол върху интернет пространството от правителства и служби на отделни държави срещна непознат до момента световен обществен отпор и утвърди интернет като наддържавна, преодоляваща териториални, религиозни и етнически граници световна обществена медия, предназначена за всеки един отделен човек. Всеки има право да получава или създава информация. ОТБЛИЗО МЕДИЯ предоставя тази възможност на своите потребители чрез всички сайтове на общността Otblizo.com .

ОБЩНОСТ ОТБЛИЗО МЕДИЯ

Социална медия Отблизо

Социална медия Отблизо

Вилна зона Долна баня

Вилна зона
Долна баня

Село Габровица - община Белово

Село Габровица - община Белово